Naturen kalder på dig

-Skab øget velvære og trivsel med naturterapi.

Den japanske vej

Skovbadning stammer fra Japan hvor det er en anerkendt aktivitet for at opnå et bedre helbred. Navnet er
Shinrin-Yoku. Shinrin betyder skov på japansk og Yoku betyder at bade i skovens atmosfære med åbne
sanser. På dansk er det oversat til skovbad, så glem alt om badetøj! Fænomenet opstod i 1980’erne.

Naturen på recept

I Japan er der 62 officielle skovbadssteder, da skovbad er en del af landets sundhedsstrategi og du kan få udskrevet et skovbad på recept hos lægen.

Skovsansing

Essensen af at skovbade, er at opholde sig i naturen og forbinde sig med den gennem syns-, høre-, smags-, lugte og følesansen. Og ikke mindst, at åbne sig for sig for den instinktive sans, der fornemmer hvor i skoven, det føles ekstra godt at genetablere forbindelsen til naturen.

 

Videnskabelig dokumenteret effekt

Et skovbad er nærende på mange måder. Det kan lette negative følelser, øge de positive tanker og sænker dit stressniveau

 ♥ Skabe balance i dit nervesystem
 ♥ Sænke dit blodtryk
 ♥ Støtte dit immunsystem
 ♥ Gavne dit hjerte-kar-systemet og dit stofskiftet
 ♥ Få dit blodsukker til at falde
 ♥ Forbedre din koncentration og din hukommelse
 ♥ Lette depression og angst
 ♥ Øge din smertetærsklen
 ♥ Give dig bedre søvn og mere energi

Find ro i naturen

Når vi er bekymret eller under pres, frigives hormonet kortisol. Når kortisol frigives konstant, kan det forstyrre kroppens processer, så som når man er stresset. Forskning viser, at skovbadning hjælper til at sænke stresshormonerne kortisol og adrenalin og hjælper til at skabe balance i vores nervesystem. Når du skovbader undertrykkes det sympatiske nervesystem (kæmp/flugt, som får dit hjerte til at slå hurtigere og blodtrykket til at stige) og det forstærker det parasympatiske nervesystem (hvile og restitution). Med skovbadning genskaber vi balancen i nervesystemet – what`s not to love.

 

Skovluftens usynlige magi

Luften i skoven har ikke bare en højere koncentration af ilt, den er også fuld af phytoncider, som giver luften aroma og duft. Phytoncider er naturlige olier inde i planter og udgør en del af træernes eget forsvarssystem. Træerne frigiver disse olier til at beskytte sig imod bakterier, insekter og svampeangreb, og ydermere er olierne en del af kommunikationsbanen mellem træer ( måden træer kommunikere med hinanden på).

Skovluft modvirker stresshormoner

Stedsegrønne træer som fyrretræer, cedertræer, grantræer og nåletræer er de træer der producerer flest phytoncider. Studier viser, at bliver du eksponeret for phytoncider, falder niveauet for stresshormoner betragteligt og derfor hjælper det til at formindske niveauet af anspændthed, angst, vrede og fjendtlighed. Forskning viser også, at phytoncider kan forøge antallet og aktiviteten af NT celler i kroppen. ( Natural Killer celler spiller en afgørende rolle for immunsystemet ligesom de forstærker anti-cancer proteinernes aktivitet.)

Skovbadning forbedrer søvnkvaliteten

Videnskabelige undersøgelser viser, at man sover bedre, når man tilbringer tid i naturen. Seneste forskning viser, at et skovbad på 2 timer kan måles helt op til en måned efter du har dyrket en skovbads praksis.

Sådan foregår skovbadning

Skovbadning er at bade i sanseindtrykkene fra skoven.  Forestil dig du ligger på jorden og kigger op i træernes enorme kroner. Du hører vindens milde susen og en hvislen under bladene. Du dufter jorden, mosset, luften. Du mærker træernes bark mens den rene luft forplanter sig på din hud, i din næse og helt med i dine lunger, der udånder dybt og roligt. 

Forskning viser, at ophold i naturen både øger vores trivsel, sænker vores stressniveau, forbedrer kvaliteten af vores søvn og styrker vores immunsystem. 
Det kan kræve lidt tilvænning for de fleste og derfor starter vi altid op med en afspænding, vejrtrækningsøvelse samt en vækkelse af sanserne gennem en visualisering.

 

Fotograf MEW © http://www.mew.dk/

Her kan du komme i kontakt med din dybereliggende natur, lidt væk fra tankerne og hovedet og ned i din krop, så du er klar til at gå ind i naturen og åbne op for sanserne og modtage skovens medicin og kraft.


Vi glæder os til at invitere dig ind i den danske natur og genskabe dit bånd til den naturlige verden – også inden i dig. 

Det er vigtigt at du altid er klædt på til vejret, så du kan holde varmen. Og husk nu, glem alt om badetøj 😉

Vi glæder os til at byde dig hjertelig velkommen på Danmarks hyggeligste  Badeanstalt.